2008-10-13

Beignet, mon amour

Vi är nu inne på vår tredje varma, klibbiga och sköna dag här i New Orleans. Idag är det Columbus Day, en helgdag på de amerikanska kontinenterna då de firar Columbus landstigning. Vi har inte märkt av något särskilt firande, stan verkar mest bry sig om gårdagens football mellan New Orleans Saints och Oakland Raiders. Stan har varit fylld av förfriskade supportrar och hela Bourbon Street var igår en enda stor bar redan mitt på dagen.

Allt är underbart med vårt hotell, förutom frukosten. Enligt de är "European Lite Breakfast" lika med muffins/vaniljbulle plus svart kaffe. Eftersom vi inte har något kök och det blir för dyrt att äta ute, använder vi vår minibar till att förvara mjölk till de minst söta flingorna vi kunde hitta på Mini-marten (en annan jobbig sak: det finns inga mataffärer, vilket gör det svårt att hitta annat än sprit, cigaretter och chips).

New Orleans har många specialiteter på sin meny, och vi har hunnit testa en hel del:
Po-boy - En dubbelmacka med massor av skinka och konserverat nötkött i en sky, dressing, senap och saltgurka. Vi åt den på Mothers som är känd just för sina Po-boys. Gott, men vid det här laget är man ganska trött på alla deli- och subwaymackor som finns i överflöd. Det finns till och med fler mackställen än vad det finns hamburgerestauranger här i USA!
Gumbo - Den kanske mest klassiska södern-maten; en gryta med okra, ris, kött/kyckling/korv/skaldjur/krokodil och smulade sassafrasslöv. Serveras i en skål tillsammans med bröd. Vi åt en kyckling och cajunkorv -gumbo till lunch idag. Mycket gott, de franska rötterna märks tydligt av då det påminner mycket om rustik fransk bondmat.
Beignets & Cafe au Lait - Återigen det franska. Café du Monde vid French Market är världsberömda för sina franska munkar, beigneter, som man vänder i ett fat med florsocker. De är himmelskt goda och säkert helvetiskt onyttiga. Till de dricker man en Cafe au Lait som består av både cicoria, kaffe och mjölk. Stämningsfullt, och billigt är det också: 3 munkar (minsta antal) + en kaffe för 4$!


Med apelsinjuicen ser det nästan nyttigt ut...


Café du Monde, ett 'must eat' om man är i krokarna

Idag har vi strosat i några av de otaliga antikaffärer och konstgallerier som finns i French Quarter. I motsats till hotellen är faktiskt både mat och shopping dyrt här i New Orleans. Vi tog oss även en sväng in på hotellets gym (!) för att försöka stoppa våra kroppars expansion. Det går att äta nyttigt i USA, det är bara svårare och tråkigare. I New York fanns det iallafall fruktstånd i var och vartannat gatuhörn, här hittar man frukten endast på stilleben i gallerierna...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Vad härligt ni verkar ha det, vilken god mat ni verkar äta och vad avundsjuk man blir. Blir alltmer sugen på att själv företa sig en resa som er någon gång... men nu är det politisk teori och svenskt oktoberväder som gäller.

Ha det fortsatt bra!

PS. Jag fick en systerson den 22:a september - en liten Olof, med världens längsta (i bebismått mätt) fingrar och fötter. DS.

Anonym sa...

Hur har de tänkt att man skall leva på den där lätta frukosten? Mardröm.
Påminnelse : Jag väntar på att få hem ett vykort postat i något place där i Usa.
Kram från Batman

Anonym sa...

Ja riktig post vore ju supertrevligt! :) Om det hinns med mellan måltiderna :)