2008-11-17

Matmoment!

Det kanske viktigaste för oss när vi är ute och reser är att testa massa ny och god mat. Därför hade vi en bra mycket större matbudgeten än vad man behöver om man lever som en ”vanlig backpacker”. Inte för att vi inte haft våran beskärda del av nudlar, raviloi, havregrynsgröt och rester från ”Free”-hyllan på hostel, men det måste erkännas, när det kommer till mat har vi inte lagt fingrarna emellan. Vi har ätit Amerikanskt, Franskt, Italienskt, Japanskt, Thailändskt, Kinesiskt, Afghanskt, Grekiskt, Libanesiskt, Indiskt, Korenskt, Spanskt, Mexikanskt, Sydafrikanskt.. USA är helt enkelt ett land med all tänkbar matkultur, absolut inte bara snabbmat! Det vi dock hade svårt att hitta var en riktigt bra indisk restaurang (7 st försök).

Budgeten låg på 25 000 kr dvs ca 400 kr per dag, något vi dock sänkte till 350 kr efter dollar-höjningen. Även här hamnade vi långt under budget och har ätit för ca 300 kr per dag. Vad gäller restauranger har vi ätit på så många ställen att vi inte kan lista alla, utan här kommer bara toppen och botten.

Prisklasser, för en huvudrätt (inkl. skatt & dricks):
$= 8-13$ per person
$$= 14-20$ per person
$$$= 21-30$ per person

Cochon – New Orleans, Kreolskt, P:$$$
Modern tappning av gamla, lokala rätter. Trevlig personal, gudomliga kuvertbröd med hemmagjort smör. Dyraste middagen med rosévin, alligator, räkor, kanin och Key lime pie, men den mest annorlunda och minnesvärda maten.

Max Brenner Chocolate Factory – New York, Desserter, P:$$
Chocklad är alltid gott, Chocklad på Max Brenner får tårna att krullas.

Café du Monde – New Orleans, Franskt cafe, P:$
Café au Lait eller färskpressad apelsinjuice med en tallrik florsockervända beigneter samtidigt som det spelas live-jazz. Café du Monde-kaffet är köpt, nu är det bara till att komma hem, lära sig baka beigneter, slå på en skiva Miles Davis och blunda..

Alamo Drafthouse – Austin, Bio-mat, P: $$
Vi gillar de amerikanska pizzorna, och bäst var de i Austin, framför bioduken. Ett koncept vi gärna tar hem till Sverige. Rykande färska chokladkakor var grädden på moset.

Gallery Espresso – Savannah, Café, P: $$
Staternas mysigaste café, vårat stammisställe under dagarna i södern.

Shake Shack – New York, Hamburgekiosk, P:$
Läs vår hyllning!

Republic - New York, Modern Asiat, P:$
Förrätterna var de godaste på hela resan, tyvärr gjorde varmrätterna oss besvikna. Hippt, högljutt och New York!

Bubba Gump – New York, Koncept/Cajun, P:$$
Dyrt om man tänker sig en varmrätt, men vi blev proppmätta på våra räkor till förrätt och den godaste Key Lime-pajen vi ätit. Gå dit för att se servitörerna sjunga och dansa på bordet, här var vi så långt från Sverige man kan komma!

Buddha's Belly – Santa Monica, Modern Asiat, P:$
Den absolut mest prisvärda restaurangen. Allt utom priset skvallrade om exklusivitet (på ett bra sätt). Ny twist på det ibland ganska uttjatade östasiatiska köket.

Askew Grill – San Francisco, Grill, P:$$
Vi åt perfekt grillade pepparglaserade tonfiskspett med godaste skyn i Haight Ashbury. En oväntat pärla!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hihi i typisk Fannystil kommer nu resan i listform i olika varianter :) Nu borde ni förresten ha landat på Arlanda! :) Välkomna!