2008-11-06

Santa Monica & Venice Beach

Som vi skrev tidigare är Los Angeles stort, ENORMT! Från Downtown LA där greyhoundstationen ligger till Santa Monica där vi bor tog det hela 2 timmar med lokalbussen. Hostelet är granne med stranden och Santa Monica-piren. Santa Monica är en posh stadsdel och har LA:s renaste luft, men tituleras också Kaliforniens "home of the homeless", något som märks tydligt. Vart man än går längs med stranden ligger det hemlösa. I norr ligger Malibu- och i söder Venice-beach, dit vi gick idag.

Till Santa Monica kommer folk för att shoppa, sola eller kanske ta sig en green-tea frozen yoghurt, äta raw-food eller utöva yoga. Attityden till kropp och hälsa är helt annorlunda från resten av USA. Ta gårdagens middag som exempel: organisk tofustek med sjögräs och limabönor toppade med lotusrots-chips. Den sista ingrediensen kändes nästan tillagd, inte för att det gjorde rätten bättre, utan för att kunna skriva det i menyn. Men vi ska inte klaga, maten var jättegod och förvånansvärt billig på mysiga Buddha's Belly runt hörnet.

Santa Monica precis vid vårat hostel

Åter till dagens äventyr. Förutom att ha plockat snäckor, stått och sjunkit i vattenbrynet (låtit vågorna skölja bort sanden under fötterna) och haft picnic på stranden, har vi haft ett "Mitt i naturen" - moment! Just som vi skulle börja äta vår lunch fick vi syn på ett gäng delfiner som lekte en bit från stranden. Tyvärr var de svåra att fånga på bild, men mäktigt var det.

Nästa resa ska vi lära oss surfa

Mås, en av många

Paradisö?

Los Angeles är känt för sin samling udda männsikor, och det är helt och hållet sant. Ocean Avenue mellan Santa Monica- och Venice Beach är en utmärkt plats att skåda en mix av hemlösa som försöker sälja konst eller konstiga saker, aspirerande musiker, folk som vill visa upp sina kroppar eller helt enkelt bara synas.

Bara ett stenkast från strandpromenaden ligger Venice Canal, en stark kontrast till Venice Beachs alla tokar.

Bland annat hörde och såg vi:
- "Jingle bells, jingle bells, help me get drunk" - illa sjungen av en redan full(?) man som hade det som huvudnummer.
- "Medical marijuana" - skanderat av kvinnlig 'inkastare'.
- "Obama, Obama, Obama" - ropade en ben- och armlös man medan han nästan körde på människor med sin ilsnabba permobil (hur han styrde vet vi inte).

Våra intryck av LA är mycket bättre än väntat. Än så länge har vi bara sett havet, och vem gillar inte varma novemberdagar vid Stilla Havet? Imorgon beger vi oss in i smog-dimman, för där väntar Hollywood!

Det är slitsamt att vara ledig, eller börjar Elias bara bli blasé?

Okänd växt vid horisonten

Baywatch-temat hördes eka bland vågorna:
I’ll be ready (I’ll be ready)

Never you fear (no don’t you fear)
I’ll be ready
Forever and always
I’m always here.

Det sista av solen. Klockan 17.00

2 kommentarer:

Rune sa...

Hej på er! En bit inåt landet från Santa Monica ligger Culver City. Där hyrde jag en cykel för att nå kusten. Nostalgi - 1967. /Rune

Anonym sa...

Så du följer i din fars spår med denna resa? Härligt!

Jag följer gärna med och lär mig surfa ;)