2008-10-25

Dagstur till Santa Fe

Eftersom Albuquerque, enligt folk vi mött på vägen, inte skulle vara mycket att se hade vi bestämt oss för att spendera vår heldag i Santa Fe (drygt 1 timme bort med Greyhound).

Som vanligt var det en bilolycka som gjorde att vi blev 20 minuter sena till Santa Fe. Även om hastighetsbegränsningarna är mycket lägre här än i södern, så fortsätter olyckorna att vara många. Här i USA finns det en premie man kan få för varje månad man inte varit inblandad i en bilolycka, och när en amerikan tillfrågades om han varit med i någon bilolycka undrade han om man menade hur många stora eller små!


Mil efter mil med stepp och berg, sedan en liten trailerpark-stad, för att sedan övergå till mer stepp.

Santa Fe är en liten stad, ca 50 000 invånare, men med en lång historia. Det var spanjorernas huvudstad på den amerikanska kontinenten från slutet av 1500-talet. Den lever på sin turism och sitt friluftsliv med fina vandringsberg och skidbackar. Centrumet består av sandfärgade stenhus, med många gallerier och hantverksbutiker. Vi strosade mest runt, fikade på ett eko-café ägt av en tyska, och åt middag på en indisk restaurang (Ja, vi vet att man ska äta mexikanskt i New Mexico, men vi orkar inte med mer ost!).






Även i Santa Fe var det mycket aktivitet kring valet, på Eko-cafét fick man gratis kaffe om man röstade och det fanns gratisbussar till val-lokaler.

Santa Fe har ett litet lokalt bussnät, vilket märktes då busschauffören hade en sidoverksamhet. Han sålde torkat kött (beef jerky) ur en väska som låg på främre sätet, samtidigt som han körde bussen! Han stannade t o m vid en busstation och sålde lite till en kollega. På vägen tillbaka till Greyhoundstationen fick vi åka gratis, då vi såg ut som 18 år eller yngre! Känns ju bra, när man känner sig sliten och trött.


Höst i Santa Fe


Greyhoundstationen var som tagen ur 70-talet, och den minsta hittills.

I eftermiddag drar vi vidare mot Flagstaff, och Grand Canyon, den sjätte staden på 4 dagar. Det blir så när långa avstånd ska plöjas genom ganska öde marker i Texas och New Mexico. Hostelet här i Albuquerque har varit trevligt, men vi har haft ett duv-bo utanför vårat fönster så duvan har väckt oss varje morgon med sitt kuttrande, en granne har hamrat på ett metallrör eller dyl om nätterna och ett element har stått och pyst luft. Men tröttheten får vi lägga åt sidan, snart ska det vandras i Grand Canyon!

Inga kommentarer: